Τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας διέκοψε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δηλώνοντας ότι θα επαναληφθούν όταν το PD θα δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Αργά χθες το βράδυ τα δύο κόμματα έφθασαν κοντά σε συμφωνία, με το Δημοκρατικό Κόμμα να δηλώνει ότι απέσυρε το βέτο που είχε θέσει για τον Κόντε. Ωστόσο, σήμερα το κίνημα με επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο εξέδωσε την ανακοίνωση για τη διακοπή των συνομιλιών, ακυρώνοντας την πρόοδο που είχε καταγραφεί.

«Χθες, έπειτα από τετράωρες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε πλέον να εργασθούμε με τον τρόπο αυτόν. Ή θα υπάρξει αλλαγή στάσης ή τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα ξανασυναντηθούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα όταν θα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε», αναφέρεται σχετικά.

Ο Κόντε, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το αξίωμά του, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε τη διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Χθες, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Ιταλίας συμμετείχε στην τετράωρη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και τον ομόλογό του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Το Κίνημα ανακοίνωσε την νύκτα ότι το PD δεν έδωσε την απόλυτη υποστήριξή του στον Κόντε.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι μένουν ακόμη λεπτομέρειες προς διευθέτηση.

Τα δύο κόμματα επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες σήμερα στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και να ανακοινώσουν αύριο στον Σέρτζιο Ματαρέλα, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι αύριο συμφωνία, τότε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.