Οχτώ αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το περιπολικό τους πέρασε από δρόμο στην άκρη του οποίου είχε τοποθετηθεί βόμβα στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, μια από τις φονικότερες εδώ κι ένα μήνα στο Αφγανιστάν, ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που ανήγγειλαν στα τέλη του Απριλίου την «εαρινή επίθεσή» τους.

Οι Αφγανοί αστυνομικοί επέβαιναν σε φορτηγάκι που έκανε περιπολία κοντά στην Πούλι Άλαμ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, ενώ μαζί τους περιπολούσαν άνδρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) που τελεί υπό την διοίκηση του NATO.

Νωρίτερα, Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σε μια εξάωρη μάχη με παραστρατιωτικούς. Σύμφωνα με τον Ιντρίς Μοχμάντ, έναν εκπρόσωπο της συνοριοφυλακής, η μάχη ξέσπασε χθες το βράδυ και συνεχίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί με αφορμή «μία πύλη» που φέρεται να ανήγειραν πακιστανοί στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είχε διατάξει τα αφγανικά στρατεύματα να «λάβουν άμεσα μέτρα» για να καταστρέψουν την πύλη που ανήγειραν πακιστανικά στρατεύματα στη Γραμμή Ντουράντ χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διμερής συμφωνία.

Η Γραμμή Ντουράντ, ένα σύνορο που είχε χαράξει η Βρετανία τον 19ο αιώνα και διαπερνά την περιοχή των φυλών των Παστούν, αποτελεί πάντα αιτία προστριβών μεταξύ των δύο κρατών. Το Αφγανιστάν λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη γραμμή αυτή και επιμένει ότι εάν το Ισλαμαμπάντ θέλει να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια σε αυτή, πρέπει να υπάρχει συντονισμός. Το Πακιστάν και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τη γραμμή αυτή, που χαράχθηκε το 1983, σύνορο των δύο χωρών.

Ο Μοχμάντ είπε ότι η αφγανική αστυνομία μετέβη στο σημείο όπου είχε ανεγερθεί το σημείο ελέγχου και «κατέστρεψε όλες τις νέες εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από τις πακιστανικές αρχές». Τότε σημειώθηκε η σύγκρουση. «Τώρα οι δυνάμεις μας αποχώρησαν κι επέστρεψαν στη βάση τους και αυτή τη στιγμή όλα είναι ομαλά», πρόσθεσε λέγοντας ότι πακιστανοί παραστρατιωτικοί υπέστησαν τραυματισμούς.

Πακιστανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν επισήμως σχόλια για το επεισόδιο και τον αριθμό των απωλειών που προκάλεσε. Αξιωματικός του στρατού του Πακιστάν είπε ότι η μάχη σημειώθηκε έπειτα από μια επίθεση εναντίον πακιστανικού σημείου ελέγχου.

Οι τεταμένες σχέσεις Αφγανιστάν-Πακιστάν διέρχονται μια κρίσιμη φάση, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν από το Ισλαμαμπάντ να βοηθήσει την Καμπούλ να δελεάσει τους Ταλιμπάν προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του NATO από την αφγανική επικράτεια, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει περί τα τέλη του 2014.

(Φωτογραφία αρχείου)