Λουκέτο στη συναγωγή στη Λιθουανία μετά από απειλές

Ζητήθηκαν από τις Αρχές ενισχυμένα μέτρα προστασίας


ΚΟΣΜΟΣ
9:54
07/08/2019
Λουκέτο στη συναγωγή στη Λιθουανία μετά από απειλές
1
loading

Η ισραηλίτικη κοινότητα στη Λιθουανία ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει τα γραφεία της και τη συναγωγή στο Βίλνιους, εξαιτίας των απειλών που δέχθηκε μετά τον πρόσφατο τεταμένο δημόσιο διάλογο για τον ρόλο που διαδραμάτισαν Λιθουανοί στο Ολοκαύτωμα.

Η απόφαση καταγράφηκε έπειτα από εκείνη των αρχών του Βίλνιους να μην τιμούν πλέον δύο αξιωματικούς, τον Καζίς Σκίρπα και τον Γιόνας Νορίκα, λόγω του φερόμενου ρόλου τους στην εξολόθρευση των εβραίων, η οποία προκάλεσε κύμα αγανάκτησης.

«Η λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα δέχθηκε απειλητικές τηλεφωνικές κλήσεις και επιστολές τις τελευταίες ημέρες», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

«Σε αυτή την ατμόσφαιρα αυξανόμενης έντασης και υποκίνησης περισσότερης έντασης, ούτε η κοινότητα ούτε η συναγωγή του Βίλνιους δεν διαθέτουν τα μέσα να εγγυηθούν την ασφάλεια των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των οικογενειών τους», προστίθεται.

Η κοινότητα, η οποία μετράει περίπου 3.000 μέλη στη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ζήτησε από τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας του εβραϊκού νεκροταφείου, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βίλνιους.

Την 27η Ιουλίου, με πρωτοβουλία του δημάρχου του Βίλνιους, Ρεμίλιους Σιμάσιους, αφαιρέθηκε από μια βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης η αναμνηστική πλάκα προς τιμή του Γιόνας Νορίκα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μέτρο αυτό αποφασίστηκε εξαιτίας του ότι ο Νορίκα είχε εγκρίνει την απόφαση των ναζιστικών αρχών να δημιουργηθεί εβραϊκό γκέτο και να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εβραίων.

Την 24η Ιουλίου, το δημοτικό συμβούλιο στο Βίλνιους αποφάσισε να αλλάξει την ονομασία μιας κεντρικής οδού που έφερε το όνομα του Σκίρπα, διπλωμάτη και αξιωματικού του στρατού της Λιθουανίας τον 20ό αιώνα, λόγω των ανοικτά αντισημιτικών του απόψεων.

Πολλοί στη Λιθουανία εξέφρασαν την οργή τους, τονίζοντας πως ούτε ο Νορίκα, ούτε ο Σκίρπα είχαν συνεργαστεί με το καθεστώς που επέβαλαν οι ναζί και ότι ήταν μαχητές της λιθουανικής ανεξαρτησίας. Τα μέτρα αντιθέτως χαιρετίστηκαν από τη λιθουανική ισραηλιτική κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Σαούλιους Σκβερνιάλις, έδωσε εντολή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να «λάβουν άμεσα μέτρα για να προληφθούν ενδεχόμενες εκδηλώσεις εθνικού μίσους».

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Al gabristis

    Γιατι τελευταία οι Εβραίοι την ονομάζουν «συναγωγή» ;;;;;; Η ονομασία της ειναι χαβρα (εβραιοτουρκους.) και κνισετ (εβραϊκά ). Η συναγωγή δεν ειναι από το άγω αλλά από την αγωγή !!!! Ο Παππος ο Αλεξανδρευς έγραψε την ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ, ένα βιβλίο που ούτε οι βρωμοκαθηγητές πανεπιστημίου δεν έχουν ακούσει... κα η πλάκα ειναι ότι εμείς τα 120 χρόνια μαθαίνουμε ΑΛΓΕΒΡΑ ή Al Gabr..... από κάποια αραβικά χαμινια που αντέγραψαν τα πάντα από την ελληνική γραμματεία.... και στα ελληνικά σχολεία;;;; γεια και χαρά στην αγγλοσαξονία, και την εβραιοχριστιανικη Ελλάδα μας...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει