Την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ και τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια».

«Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την πράξη που τη θεωρούμε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον μιας αδελφής χώρας που στήριξε την Λιβύη στη διάρκεια της επανάστασης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι», τόνισε ο λίβυος υπουργός, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της επίθεσης.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την πράξη αυτή και την αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και το λαό της Γαλλίας», είπε ο Αμπντέλ Αζίζ και ανακοίνωσε τη σύσταση γαλλο-λιβυκής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στα αίτια και τους δράστες, επισημαίνοντας πως θα περιμένει τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Ο υπουργός κάλεσε όλους τους Λίβυους να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας και να παρέχουν κάθε πληροφορία για άλλες πιθανές επιθέσεις. Σύμφωνα με πηγές των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και αξιωματούχους της πρεσβείας, η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γάλλοι φρουροί, ο ένας από αυτούς σοβαρά.

Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην διώροφη μονοκατοικία που στεγάζεται η πρεσβεία, αλλά και στα γύρω κτίρια στην συνοικία Γκαργκαρές.

«Δεν έμεινε τίποτε από το γραφείο μου», δήλωσε μια διπλωματική υπάλληλος. «Ακούσαμε μια δυνατή έκρηξη νωρίς το πρωί. Ήταν μεγάλο λάθος να εγκαταστήσουν την πρεσβεία στη συνοικία», τόνισε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εκκενώσει την περιοχή και έχουν αποκλείσει την περίμετρο γύρω από το κτίριο.

(Φωτογραφία αρχείου)