Τη θανατική ποινή θα αντιμετωπίσει ο 19χρονος μακελάρης, σε περίπτωση που ανακάμψει από τα τραύματα του.

Οι συνήγοροι του επιζήσαντος συλληφθέντος υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή, υποστήριξαν σήμερα ειδικοί αναλυτές.

Μάλιστα ήδη ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονου συλληφθέντα Τζοχάρ Τσερνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστής», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Αυτό σημαίνει πως μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.

Δεδομένης της ωμότητας της επίθεσης και της υπερπροβολής των βομβιστικών επιθέσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθούν τέτοιες κατηγορίες, δήλωσε ο Έντουαρντ ΜακΜάχον, που είχε υπερασπισθεί τον Ζακαρίας Μασάουϊ για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.