Ιταλοί δικαστές διέταξαν την κατάσχεση πόρων η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος της – αρχαιότερης στον κόσμο – τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, δήλωσαν εισαγγελείς σήμερα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αρμόδιοι εισαγγελείς της Σιένα διευκρινίζουν ότι η κατάσχεση πόρων αφορά την Banca Nomura International, θυγατρική της ιαπωνικής Nomura International στο Μιλάνο.

Οι εισαγγελείς προσθέτουν ότι η κατάσχεση των πόρων της Nomura αναλύεται σε 88 εκατ. ευρώ αδήλωτων προμηθειών τις οποίες έλαβε η ιαπωνική τράπεζα και 1,7 δισ. ευρώ που η Monte dei Paschi di Siena είχε τοποθετήσει στην ιαπωνική τράπεζα ως εγγύηση για να λάβει ένα δάνειο.

Μικρότερα ποσά επρόκειτο να κατασχεθούν από τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της MPS, Τζουζέπε Μούσαρι, τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Αντόνιο Βίνι και τον πρώην επικεφαλής του χρηματιστικού τομέα της τράπεζας Τζαν Λούκα Μπαλντασάρι.

Η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας αντιμετωπίζει έρευνες των αρχών τόσο για τις ζημιές της από τις συναλλαγές της με παράγωγα, όσο και για την ιδιαίτερα ακριβή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Banca Antonveneta, το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας της Guardia di Finanza επισκέφθηκαν τα γραφεία της Τράπεζας της Ιταλίας στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την Monte dei Paschi di Siena.