«Η απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε. θα έρθει τον Ιούνιο και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η έκθεση για την πρόοδο της Σερβίας να αλλάξει, αν υπάρξουν μέχρι τότε νέα γεγονότα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Η έκθεση θα υποβληθεί στις 16 Απριλίου, αλλά δεν γνωρίζω αν μπορεί να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί, εφ’ όσον υπάρξουν νέα γεγονότα – αν υπάρξουν αρνητικά – σίγουρα θα αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι κι αν προκύψουν θετικά γεγονότα υποθέτω ότι θα επισημανθούν στην έκθεση», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιφερειακής διάσκεψης στο Βελιγράδι για τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

«Στις 16 Απριλίου δεν είναι η “Ημέρα D”, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλουν την έκθεση στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, το οποίο στις 22 Απριλίου αποφασίζει, αν θα εισηγηθεί καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Δεν θα διαλυθούν όλα τα όνειρά μας για την ένταξη στην Ε.Ε., ούτε για το Κόσοβο. Θα ξημερώσει η 17η Απριλίου», είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία επιθυμεί να επιτύχει συγκεκριμένη λύση για το Κόσοβο, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. «Αν δεν είναι ποιοτική λύση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν αξίζει να υπογραφεί. Το ίδιο και από την πλευρά μας πρέπει προσεκτικά να μετρήσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και ποιος είναι ο απαραίτητος όρος για να το αποδεχθούμε», ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι στις Βρυξέλλες πιθανώς θα πήγαινε μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις ή για την υπογραφή κάποιου εγγράφου, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να πει αν και πότε αυτό θα συμβεί.

Αν το ζήτημα του Κοσόβου ήταν εύκολο, θα το έλυνε κάποιος νωρίτερα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.