Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 δίνει προθεσμία ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς από το Μάτσου Πίτσου, απειλώντας ότι θα το καταγγέλει καθημερινά σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Το Περού υποστηρίζει ότι το Γέιλ έχει στην κατοχή του 46.332 αντικείμενα, όπως κεραμικά, κοσμήματα αλλά και οστά από την αρχαιολογική τοποθεσία των Άνδεων.

«Είτε θα φτάσουμε σε κάποια συνεννόηση για το Μάτσου Πίτσου είτε θα πρέπει απλώς να τους χαρακτηρίσουμε πλιατσικολόγους θησαυρών», είπε ο Περουβιανός πρόεδρος αναφερόμενος στο Γέιλ, ενώ τόνισε ότι δεν θα σταματήσει να μιλάει καθημερινά για το θέμα όπου και αν βρίσκεται, στα Ηνωμένα Έθνη, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, στην Unesco ή σε κάποια πρεσβεία.

Το Περού υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα δόθηκαν ως δάνειο στο Πανεπιστήμιο για 18 μήνες αλλά δεν επιστράφησαν ποτέ. «Τώρα είναι καιρός να αρχίσουν να τα μαζεύουν και να τα στέλνουν πίσω μαζί με την έρευνα. Η σιωπή θα υποδηλώνει ότι είναι ένοχοι ληστείας», πρόσθεσε ο Γκαρσία.