Σε ποινή φυλάκισης 24 ετών καταδικάστηκε ο Βιτάλι Μάρκιβ, μαχητής του ουκρανικού τάγματος εθελοντών και κάτοχος της ουκρανικής και ιταλικής υπηκοότητας. Η ποινή του αφορά τη δολοφονία του Ιταλού δημοσιογράφου, Αντρέα Ροκέλι, κοντά στο Σλαβιάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) το 2014.

Την απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της Πάβια, για μια υπόθεση που μαζί με τον Ροκέλι, στην περιοχή του χωριού Αντρέγιεφκα κοντά στο Σλαβιάνσκ, είχε σκοτωθεί και ο μεταφραστής του, Αντρέι Μιρόνοφ, ο οποίος ήταν Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ουκρανός, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ιταλία στις 30 Ιουνίου του 2017, όταν πήγε να επισκεφθεί την μητέρα του που ζει στη γειτονική χώρα, ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος για την δολοφονία των δύο ανδρών, που σκοτώθηκαν από πυρά στις 24 Μαΐου του 2014. Μαζί τους ήταν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ, Γουιλιάμ Ροκελόν, ο οποίος επέζησε.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος φωτορεπόρτερ ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη και με βάση τις μαρτυρίες του, τα πυρά προέρχονταν από σημείο όπου βρίσκονταν Ουκρανοί στρατιωτικοί υπό τη διοίκηση του Μάρκιφ.

Στο δικαστήριο έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων και σωματείων και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιταλία. Οι επίσημοι εκπρόσωποι του Κιέβου, οι οποίοι θεωρούν το συμβάν ως «πολεμικό», κατέθεσαν υπέρ του συμπατριώτη τους.

Ο ίδιος ο Μάρκιφ δεν δέχεται την κατηγορία ούτε την αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.