Ο ιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Dire Straits, Μαρκ Νόπφλερ, γνωστοποίησε ότι ακύρωσε δύο συναυλίες του στη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της δραστηριότητας οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα, Ρώσοι εισαγγελείς και αξιωματούχοι της εφορίας πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της οργάνωσης Human Rights Watch, της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης Memorial – της παλαιότερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία – αλλά και σε άλλων οργανώσεων, γεγονός που, σύμφωνα με τους επικριτές του Κρεμλίνου, αποσκοπούσε στο να καταπνίξει την κριτική εις βάρος του προέδρου Πούτιν.

«Δεδομένης της καταστολής των δραστηριοτήτων από τις ρωσικές αρχές των οργανώσεων, περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch, δυστυχώς αποφάσισα να ακυρώσω τις προγραμματισμένες συναυλίες μου στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο», έγραψε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ στην ιστοσελίδα του www.markknopfler.com.

Ο Πούτιν έχει υπογράψει νόμους που καθιστούν αυστηρότερους τους ελέγχους των ΜΚΟ από τότε που ανέλαβε και πάλι την προεδρία, τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, ζητώντας από εκείνες που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση να καταγράφονται ως «ξένοι παράγοντες» – ένας όρος που παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε τις κατηγορίες για άσκηση πολιτικής πίεσης στις ανθρωπιστικές οργανώσεις λέγοντας ότι επρόκειτο για «ελέγχους ρουτίνας».

Ο Νόπφλερ είπε ότι ελπίζει η κατάσταση να βελτιωθεί.

«Πάντα μου άρεσε να παίζω στη Ρωσία και τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τη χώρα και τον λαό. Ελπίζω η παρούσα κατάσταση να αλλάξει σύντομα», έγραψε η «ψυχή» του διάσημου συγκροτήματος.

Ο μουσικός, μαζί με τον βρετανό ηθοποιό Στίβεν Φράι και την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα, άσκησαν κριτική ύστερα από την απόφαση δικαστηρίου στη Μόσχα που επέβαλε διετείς ποινές κάθειρξης σε τρία μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot για την ‘«μουσική διαμαρτυρία τους» μέσα σε ναό της ρωσικής πρωτεύουσας.