Οι λιμενικές αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν χθες το πλήρωμα ενός σκάφους γεμάτου με όπλα που είχε αποπλεύσει από το ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ και είχε προορισμό το Τόγκο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, άνδρες του λιμενικού εντόπισαν το πλοίο, το οποίο έφερε «σημαία αφρικανικού κράτους» όταν βγήκε από την πορεία του και μπήκε στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα. Το πλοίο, που μετέφερε 105 κιβώτια με όπλα και πυρομαχικά, ανήκει σε μια αφρικανική εταιρεία ασφαλείας. Τα 14 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού συνταγματάρχης Άχμεντ Μοχάμεντ Άλι ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου έχει αναλάβει την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας, όπου δρουν πολλοί Σομαλοί πειρατές. «Τα όπλα και τα πυρομαχικά συνδέονται με την αποστολή της που συνίσταται στην προστασία των εμπορικών πλοίων», βεβαίωσε ο συνταγματάρχης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα επιτραπεί στο σκάφος να συνεχίσει την πορεία του. Άλλοι αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα παραμείνει στα χέρια των αιγυπτιακών αρχών μέχρι να εξακριβωθεί αν ο οπλισμός αυτός προέρχεται από λαθρεμπόριο.

Το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης ωστόσο μετέδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή το πλοίo μετέφερε 40 τόνους ιρανικών όπλων που προορίζονταν είτε για τη Λωρίδα της Γάζας είτε για τη Συρία.