Κοινά αποδεκτές λύσεις ευρείας υποστήριξης αναζήτησαν, σε συνάντησή τους, ο ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης τονίζεται ότι «ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εξεδήλωσε ενδιαφέρον να ενημερωθεί σε βάθος» σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εγκρίνει στο άμεσο μέλλον η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Μόντι «παρουσίασε τόσο το περιεχόμενό τους, όσο και τις επιπτώσεις τους στο οικονομικό πεδίο και επί του ανοιχτού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η έμφαση δόθηκε στην απόφαση με την οποία πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση θα δώσει πράσινο φως για την καταβολή 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα περίπου 40% των συνολικών οφειλών του ιταλικού κράτους προς επιχειρηματίες της χώρας.

Σχετικά με την επικείμενη εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας και την προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, Μόντι και Μπερσάνι θεωρούν ότι «πρέπει να αναζητηθούν άμεσα λύσεις σχετικά με τις θεσμικές και πολιτικές ανάγκες ακολουθώντας διαφανείς και σαφείς οδούς, με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο κοινοβούλιο».

Το μήνυμα αυτό μοιάζει να ενισχύει τις προβλέψεις περί συνεργασίας της κεντροαριστεράς με τον Μόντι στην φάση της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τουλάχιστον. Από την τέταρτη ψηφοφορία και πέρα οι δύο αυτοί πολιτικοί χώροι διαθέτουν ικανή πλειοψηφία για να εκλέξουν τον διάδοχο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μένει να διαπιστωθεί εάν θα αναζητηθεί και εάν θα επιτευχθεί, τελικώς, η συνεργασία της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.