Η υπόθεση κλοπής έργων τέχνης από την Ολλανδία, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται τρεις Ρουμάνοι, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης του Ρότερνταμ, Φρανκ Πάου και του επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας δίωξης της ολλανδικής πόλης, Φρεντ Βεστερμπέκε με τους εισαγγελείς της Ρουμανικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (DIICOT).

Οι Ρουμάνοι υπήκοοι κατηγορούνται για την κλοπή επτά πολύτιμων έργων τέχνης από το Μουσείο Κούντστχαλ, στις 15 Οκτωβρίου του 2012, δήλωσαν αξιωματούχοι της DIICOT στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Πρόκειται για πίνακες των Ματίς, Μονέ και Γκογκέν και με την κλοπή τους το Ίδρυμα Triton υπέστη οικονομική ζημία περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ποσό των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για τα έργα.

Αξιωματικοί της ρουμανικής αστυνομίας δήλωσαν ότι δύο από τους κλεμμένους πίνακες για κάποιο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στη Ρουμανία, σύμφωνα με μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων έργων τέχνης και άλλων ατόμων.

Οι ανακριτές δεν διευκρίνισαν που βρίσκονται τα έργα τέχνης, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Οι βασικοί ύποπτοι είναι οι Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, Εουγκέν Νταρίε και Ράντου Ντογκάρου, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι από τις 22 Ιανουαρίου.

Στις 8 Μαρτίου, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα κράτησης σε βάρος της Όλγκα Ντογκάρου, τη μητέρα του Ράντου Ντογκάρου.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την Όλγκα Ντογκάρου για παραβίαση του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών, καθώς στο σπίτι της, στην επαρχία Τουλτσέα, βρέθηκαν τέσσερα κυνηγητικά όπλα του γιου της. Επιπλέον κατηγορείται για παροχή βοήθειας και συμμετοχή σε εγκληματικό κύκλωμα που οργανώθηκε για τη διάπραξη εγκλημάτων και για συνενοχή σε προσχεδιασμένη κλοπή με σοβαρές συνέπειες.

Οι δικαστές στις 15 Μαρτίου επέβαλαν ερήμην τέταρτου υπόπτου για εμπλοκή στην υπόθεση ένταλμα κράτησης 30 ημερών. Ο ύποπτος συνελήφθη από τις αρχές.

Ο αρχηγός της ρουμανικής αστυνομίας, Πέτρε Τόμπα δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες ότι καταστράφηκαν τα έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονταν για κάποιο χρονικό διάστημα στη Ρουμανία.