Οπλισμένοι με πιστόλια, μαχαίρια και σιδηρολοστούς, περίπου 30 άνδρες εισέβαλαν στα γραφεία τριών εφημερίδων στη Βαγδάτη, ξυλοκόπησαν τους συντάκτες και έσπασαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αφορμή τη δημοσίευση ενός άρθρου που αφορούσε ένα σιίτη ιερωμένο.

Οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο τις εφημερίδες Αλ Ντούστουρ (“Σύνταγμα”), Αλ Παρλιαμέντ (“Κοινοβούλιο”), Αλ Νας (“Λαός”) και Αλ Μουστάκμπαλ (“Μέλλον”) το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη.
Και οι τέσσερις εφημερίδες δημοσίευσαν πολύ επικριτικά άρθρα για τον σιίτη ιερωμένο Μαχμούντ αλ Σάκρι.

«Περίπου 30 ένοπλοι, ντυμένοι με πολιτικά, εισέβαλαν στα γραφεία μας αφού έσπασαν την πόρτα και πυρπόλησαν το αυτοκίνητό μου», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της Αλ Μουστάκμπαλ, Άλι Νταράτζι. «Μπήκαν στο γραφείο μου, κατέστρεψαν τους υπολογιστές και λεηλάτησαν τα πάντα», συνέχισε.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου Ιμπν Νάφις είπε ότι έξι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν εκεί και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επειδή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ Μάρτιν Κόμπλερ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να γίνονται επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης το Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Ιράκ, αλλά και ο Μουάγιαντα αλ Λάμι, ο πρόεδρος του συνδικάτου των Ιρακινών δημοσιογράφων. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αλ Λάμι ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

«Είμαστε σε επαφή με τους θρησκευτικούς ηγέτες (…) επειδή οι δράστες αναφέρθηκαν σε ορισμένες θρησκευτικές ομάδες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πρόσθεσε.

Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι δύο από τους ενόπλους έχουν συλληφθεί.

Ο Γιάσιρ Τάλας, συντάκτης στην εφημερίδα Αλ-Ντούστουρ, είπε ότι οι ένοπλοι απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τους δημοσιογράφους αν συνεχίσουν τα προσβλητικά δημοσιεύματα. “Η ομάδα αυτή είναι γνωστή στην κυβέρνηση”, πρόσθεσε, χωρίς να την κατονομάσει.

Στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα δημοσιεύει  φωτογραφίες από τις ζημιές στα γραφεία της. Ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου για έναν σιίτη ιερωμένο ο οποίος σχεδιάζει να οργανώσει μια μαζική προσευχή στην ιερή πόλη Κερμπάλα.