Ένα σημαντικό εμπόδιο συναντά η ειρηνευτική διαδικασία της Τουρκίας με τους Κούρδους μαχητές. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα των ανταρτών να τους δοθούν νομικές εγγυήσεις εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης εναντίον τους, καθώς θα αποσύρονται από την τουρκική επικράτεια έπειτα από πολλές δεκαετίες μαχών με τον στρατό.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κήρυξαν μονομερή εκεχειρία υπακούοντας στο κάλεσμα του φυλακισμένου ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, στην έναρξη μιας διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου για την αυτοδιάθεσή τους που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Το επόμενο προγραμματισμένο στάδιο της εκεχειρίας είναι η αναδίπλωση των μαχητών του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος προς τα ορμητήριά τους στα βουνά του βορείου Ιράκ, όμως οι αντάρτες διατείνονται ότι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους θα είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό εκτός κι εάν η Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας τους περιβάλλει με νομικές εγγυήσεις.

«Οι αντάρτες δεν μπορούν να αποχωρήσουν εάν δεν εξευρεθεί ένα νομικό έρεισμα και ληφθούν μέτρα, διότι οι μαχητές έχουν δεχθεί μεγάλες επιθέσεις όταν στο παρελθόν επεχείρησαν ν’ αναδιπλωθούν», υποστήριξε ο διοικητής του ΡΚΚ Τζεμίλ Μπαγίκ σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Nuce TV, αναφερόμενος στις βαριές απώλειες που είχαν αντάρτες το 1999 στην προηγούμενη υποχώρησή τους μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Οτζαλάν για εσχάτη προδοσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η μοναδική εγγύηση που μπορεί να υπάρξει είναι να μην επαναληφθούν άλλες τέτοιες μάχες, όμως τάχθηκε κατά μίας οποιασδήποτε νομοθεσίας και αντέτεινε πως θα ήταν καλύτερο να αφοπλισθούν οι αντάρτες πριν την αποχώρησή τους ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον στρατό.

Από την πλευρά του, το ΡΚΚ απέρριψε κάθε προοπτική αναδίπλωσης χωρίς νομική προστασία: «μία υποχώρηση όπως την εννοεί ο Ερντογάν δεν βρίσκεται στο σχεδιάγραμμα των κινήσεών μας», δήλωσε από το βόρειο Ιράκ η στρατιωτική διοίκηση του ΡΚΚ, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την μακρόβια και υγιή εξέλιξη της διαδικασίας να ληφθούν συγκεκριμένα, πρακτικά, μέτρα προκειμένου να πεισθούν οι δυνάμεις μας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΡΚΚ.

Ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει πως την Πέμπτη θα συναντηθεί με μέλη μίας επιτροπής «σοφών», η οποία θα προετοιμάσει εντός ενός μηνός μία έκθεση για την ειρηνική διαδικασία. Το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ζητεί ξεχωριστά να συσταθεί μία κοινοβουλευτική επιτροπή για να εποπτεύσει την εξέλιξη της διαδικασίας.

Οι προσπάθειες να υπάρξει μία νομική προστασία θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα στη συνάντηση μεταξύ του Οτζαλάν και αντιπροσωπείας του BDP στη φυλακή του στη νήσο Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης, η οποία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη ενδεχομένως να επιστεφθεί από μία διαταγή του Οτζαλάν για να ξεκινήσει η αποχώρηση των ανταρτών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τους εορτασμούς της επετείου των γενεθλίων του στις 4 Απριλίου στη γενέτειρά του στη νοτιοανατολική Τουρκία.