Σύσκεψη της σερβικής ηγεσίας ενόψει του αυριανού όγδοου γύρου διαλόγου με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες για το θέμα του Κοσόβου, πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι. Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι θέσεις της χώρας αλλά και να οριστικοποιηθεί η σύσταση της αντιπροσωπείας της .

Η σερβική ηγεσία θα αποφασίσει αν στις συνομιλίες θα είναι παρών ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Την παρουσία του, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ζήτησαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.

«Αν εξαρτάται από εμένα να βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο να επιτευχθεί συμφωνία, είμαι πάντα έτοιμος και πεζός να πάω, αλλά δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά ζήτημα της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Το Βελιγράδι, πάντως, δεν είναι έτοιμο να συμφωνμήσει με τις λύσεις που προτάθηκαν στον προηγούμενο γύρο του διαλόγου, κάτι που κ. Βούτσιτς συνόψισε στη δήλωση «δεν μας πρόσφεραν τίποτα και το Βελιγράδι αναμένει να του προσφερθεί κάτι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από αυτό που έχει προταθεί, επειδή η ταπείνωση δεν είναι λύση για το Κόσοβο.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι η θέση της Σερβίας όσο περνά ο χρόνος αποδυναμώνεται και είναι πλέον αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η ίδρυση μίας ένωσςη σερβικών δήμων στο Βόρειο Κόσοβο.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχουν και δυνάμεις που αισιοδοξούν πως αύριο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης από τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα, η Σούζανα Γκρούμπιεσιτς από το κόμμα Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS), η Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς από το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) και η Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).

Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι μετά τη συμφωνία η Σερβία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει διακοπή δύο χρόνων στην πορεία προσέγγισης Σερβίας – Ε.Ε.

Μία μέρα πριν από το νέο γύρο του διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβαν Μρκιτς δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις και δήλωσε μόνον ότι για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη η συνεργασία της άλλης πλευράς.