Φοβούνται να επισκεφτούν την Ινδία οι ξένοι τουρίστες εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων σεξουαλικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί  τους τελευταίους μήνες.

Ο γενικός αριθμός των τουριστών έπεσε κατά 35% σύμφωνα με την Ινδική Ένωση των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και κατά 25% συγκεκριμένα των γυναικών που σκόπευαν να επισκεφτούν τη χώρα. Όπως προκύπτει από την έρευνα οι τουρίστες στράφηκαν σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Η θέση της γυναίκας στην Ινδία και οι συχνές σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον των γυναικών έχουν προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή ειδικά μετά τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο. Από τότε και άλλες περιπτώσεις βιασμών έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το Μάρτιο μια ελβετίδα κατασκηνώτρια έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο κρατίδιο Μαντχία Πραντές της κεντρικής Ινδίας και τον Ιανουάριο μια Νοτιοκορεάτισσα ναρκώθηκε και βιάστηκε από ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε στο ίδιο κρατίδιο.

Αυτά τα περιστατικά «έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των τουριστριών στην Ινδία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ένωσης Ντ.Ες Ραουάτ.

Περίπου το 72% των ερωτηθέντων τουριστικών πρακτόρων δήλωσε πως είχαν ακυρώσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ιδιαίτερα τουριστική περίοδο για την Ινδία, κυρίως από γυναίκες κατοίκους του Καναδά, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τον Ραουάτ, τα προβλήματα ασφάλειας, όπως και η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσαν τη μείωση του αριθμού των τουριστών. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις οδηγίες που εξέδωσαν αρκετές χώρες καλώντας τους πολίτες του που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ινδία να είναι προσεκτικοί, δηλαδή να αποφεύγουν την Ινδία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.