Εντολή να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις με την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Ο Πούτιν εξέδωσε τη διαταγή για να αρχίσουν τα γυμνάσια, τα οποία δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως καθώς επέστρεφε αεροπορικώς από μια διεθνή σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική, δήλωσε τηλεφωνικά προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως στα γυμνάσια συμμετέχουν 36 πολεμικά πλοία, αδιευκρίνιστος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών και μέχρι 7.000 στρατιωτικοί. «Ο κύριος στόχος είναι να ελεγχθεί η ετοιμότητα και η συνοχή των διαφόρων μονάδων» είπε.

Ο Πεσκόφ δεν έκανε γνωστό πόσο θα διαρκέσουν τα γυμνάσια. Πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν ενημέρωσε προηγουμένως τους ξένους εταίρους της γι’ αυτά επειδή δεν είναι απαραίτητο στις περιπτώσεις όπου ο αριθμός των στρατιωτικών που συμμετέχουν στις ασκήσεις είναι κάτω των 7.000, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.