Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν την υποβολή 31.355 αιτήσεων ασύλου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 29.648 ολόκληρο το 2018, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Αρωγής στους Πρόσφυγες χθες Τρίτη.

Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε ραγδαία αφότου οι μεξικανικές αρχές κατέστησαν ευκολότερο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να λαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, μετά την αναχώρηση του πρώτου από τα λεγόμενα καραβάνια από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

Πέραν των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στο Μεξικό, η χώρα φιλοξενεί χιλιάδες άλλους που θέλουν να υποβάλουν ή έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ, οι οποίοι πλέον επαναπροωθούνται για τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των υποθέσεών τους.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θέτει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικειοθελούς επαναπατρισμού των μεταναστών και των προσφύγων. Ένα πρώτο λεωφορείο, με 69 ανθρώπους από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα αναχώρησε από τη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Οι αρχές του Μεξικού κατέστησαν πολύ πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας μετά την απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη Δευτέρα τις μεξικανικές αρχές για τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουν, δηλώνοντας «είμαστε πολύ ευτυχείς με τη δουλειά που κάνουν».