Η βρετανική κυβέρνηση έχασε σήμερα το μακροχρόνιο δικαστικό της αγώνα για την έκδοση του ριζοσπάστη μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Κατάντα, στην γενέτειρά του Ιορδανία, όπου καταδικάστηκε για τρομοκρατία το 1999.

Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν επί χρόνια να επιτύχουν την έκδοση του Ματάντα, ο οποίος μπαινοβγαίνει στη φυλακή από τότε που συνελήφθη, το 2001.

Ωστόσο, οι φόβοι ότι ίσως δεν υπάρξει μια δίκαιη, νέα δίκη στην Ιορδανία για τον Κατάντα, οδήγησαν σε αποτυχία τις προσπάθειες για την έκδοσή του.

Ο Αμπού Κατάντα κέρδισε μια έφεση της τελευταίας στιγμής κατά της έκδοσής του το Νοέμβριο και στις αρχές του μήνα συνελήφθη και οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του με εγγύηση, βάσει των οποίων απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλου επικοινωνιακού εξοπλισμού στην κατοικία του.

Η ομάδα νομικών συμβούλων της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Κατάντα είναι ένας «πραγματικά επικίνδυνος» άνθρωπος που γλίτωσε την έκδοση μόνο εξαιτίας νομικής πλάνης.

Όμως, στο Εφετείο σήμερα, τρεις δικαστές απέρριψαν ομόφωνα την έφεση της κυβέρνησης κατά της απόφασης του Νοεμβρίου που επέτρεψε την παραμονή του Κατάντα στη Βρετανία.