Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση. Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε πως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Ιταλία ήταν εκείνες που τάχθηκαν κατά του Τίμερανς.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Ολλανδός πολιτικός, Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς, στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της, εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη.

«Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, ακόμη».

«Όλα είναι ανοικτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης, ισχυρή.