Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταγγείλουν το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, ένα μέρος του οποίου παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στη διεθνή διάσκεψη του Μπαχρέιν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει το οικονομικό μέρος του σχεδίου της, απουσία των Παλαιστίνιων που μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ.

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νάμπλους και μερικές δεκάδες στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρά τις εκκλήσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και άλλων οργανώσεων, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές φαίνεται ότι είναι περιορισμένη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, από την άλλη, τα περισσότερα από τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρέμειναν σήμερα κλειστά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης γυναικών, οι συμμετέχουσες έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ.

Το αμερικανικό σχέδιο, που τιτλοφορείται «Από την ειρήνη στην ευημερία», θα παρουσιάσει ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν για άλλη μια φορά το σχέδιο αυτό σήμερα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να αποκηρύξουν τις προσδοκίες τους για ανεξαρτησία. «Τέτοιες εκστρατείες μίσους έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον λαό και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να αποδεχτούν τις διαταγές, τις απειλές και την τυραννίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ – και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ, Σαέμπ Ερεκάτ.

(Φωτογραφία Αρχείου)