Υπό την ευθύνη Αυστραλών δημοσίων λειτουργών τελούν πλέον οκτώ ανήλικοι, παιδιά κι εγγόνια Αυστραλών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από καταυλισμό προσφύγων στη Συρία και θα επαναπατριστούν στην Αυστραλία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Τα οκτώ παιδιά, ηλικίας από 2 ως 17 ετών, βρίσκονταν προηγουμένως στον καταυλισμό της Αλ Χολ, στον οποίο διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία, γεγονός το οποίο εμπόδιζε επισήμως οποιαδήποτε παροχή βοήθειας από τις αυστραλιανές προξενικές αρχές.

Ο Μόρισον είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η κυβέρνησή του θα βοηθούσε μόνον τους πολίτες της Αυστραλίας που θα ερχόντουσαν σε επαφή με αυστραλιανό προξενείο ή πρεσβεία. Ωστόσο φαίνεται ότι άλλαξε στάση όσον αφορά το θέμα των παιδιών αυτών, η τύχη των οποίων είχε απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Το γεγονός ότι οι γονείς έθεσαν τα παιδιά τους σε κίνδυνο οδηγώντας τα σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι αποτρόπαιο» σημειώνει ο Μόρισον στην ανακοίνωσή του. «Ωστόσο δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν τα παιδιά για τα εγκλήματα των γονιών τους» προσθέτει.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τρία παιδιά και δύο εγγόνια του τζιχαντιστή που είχε γεννηθεί στο Σίδνεϊ Χάλεντ Σαρούφ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι νεκρός. Ο γεννηθείς στην Αυστραλία από Λιβανέζους γονείς Σαρούφ είχε αναχωρήσει για τη Συρία το 2013 μαζί με την σύζυγό του Τάρα Νέτλτον και τα πέντε τους παιδιά.

Ο Σαρούφ είχε προκαλέσει φρίκη και αποστροφή το 2014 αναρτώντας στο Twitter μια ανατριχιαστική φωτογραφία στην οποία ο γιος του Αμπντάλα έδειχνε το κεφάλι σε αποσύνθεση ενός αποκεφαλισμένου Σύρου στρατιώτη. Ο Χάλεντ Σαρούφ πιστεύεται ότι σκοτώθηκε το 2017 μαζί με δύο από τους γιους του από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα. Η Τάρα Νέτλτον φέρεται ότι πέθανε το 2015.

Οι άλλοι τρεις ανήλικοι είναι τα παιδιά του Γιασίν Ρίζβιτς, ο οποίος είχε μεταβεί επίσης στη Συρία μαζί με την σύζυγό του.

Ο Μόρισον δεν έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητα των παιδιών ούτε διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη της σύγκρουσης και τέθηκαν υπό την ευθύνη αξιωματούχων της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Το αυστραλιανό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation (ABC) μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα παιδιά βρίσκονται τώρα σε γειτονική χώρα της Συρίας.

Η τύχη των παιδιών αυτών εξακολουθεί να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Αυστραλίας κυρίως χάρη στην κινητοποίηση της μητέρας της Τάρα Νέτλτον, της Κάρεν.

Το ABC μετέδωσε τον Απρίλιο ότι η Κάρεν Νέτλτον μπόρεσε να συναντήσει τα παιδιά στον καταυλισμό έπειτα από δύο άκαρπες προσπάθειες, χάρη σε τηλεφωνική κλήση που της έκανε τον Μάρτιο η 16χρονη εγγονή της Χόντα Σαρούφ.

Εκτός από την Χόντα, στα πέντε ανήλικα μέλη της οικογένειας του Σαρούφ που απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό περιλαμβάνονται η 17χρονη αδελφή της Ζαϊνάμπ, η οποία είναι έγκυος, ο 8χρονος αδελφός τους Χαμζέχ, όπως και τα δύο μικρά παιδιά της Ζαϊνάμπ, η 3χρονη Αγεσά και η 2χρονη Φάτιμα.

(φωτογραφία αρχείου)