Κανείς δεν έχει ξεχάσει στη Γαλλία τον πολύνεκρο καύσωνα του 2003, όταν 15.000 άνθρωποι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή μέσα σε λίγες ημέρες, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, λόγω ζέστης.

Οι μετεωρολόγοι και οι αρχές προειδοποιούν πως αυτό που θα ζήσει η χώρα αυτή την εβδομάδα θα είναι κάτι αντίστοιχο με την «κόλαση» εκείνου του καλοκαιριού, καθώς πολλές χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για το κύμα ακραίας ζέστης που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική.

Ο μετεωρολόγος Guillaume Séchet εξηγεί στη Le Parisien πως είναι πιθανό ο καύσωνας αυτός να είναι ακόμα πιο σφοδρός, με το κύμα ζέστης να είναι το χειρότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στο τέλος Ιουνίου. Όλη την εβδομάδα, το θερμόμετρο αναμένεται να κυμανθεί από τους 35 έως τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη και το ποσοστό της υγρασίας, ο Séchet τονίζει πως αν το θερμόμετρο δείξει περίπου 40 βαθμούς στο Παρίσι, η αίσθηση θα είναι σαν να έδειχνε 47 βαθμούς.

Ήδη έχει κηρυχθεί πορτοκαλί συναγερμός για κάποιες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ οι αγορές κλιματιστικών και ανεμιστήρων κατέγραψαν αύξηση 300% μέσα σε ένα διήμερο, την Πέμπτη και την Παρασκευή.