Η πρώτη διεθνής συνθήκη για την βία αλλά και τα περιστατικά παρενόχλησης στην εργασία, είναι γεγονός. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα μια η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που υπάγεται στον οργανισμό, ενέκρινε σήμερα, τη συνθήκη που προστατεύει τους εργαζομένους. Βέβαια, όπως πολλοί διαπίστωσαν,  δεν αγγίζει καν την περίπτωση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μιας κοινωνικής ομάδας που είναι πολύ πιθανόν να θυματοποιείται.

«Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Ελβετός Ζαν-Ζακ Έλμιγκερ που προήδρευσε των συζητήσεων.

Το κείμενο εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών συζητήσεων στη Γενεύη κατά την ετήσια σύνοδο της ΔΟΕ, μιας εκατονταετούς οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικάτα 187 χωρών.

«Φανταστείτε έναν κόσμο της εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση. Είναι αυτό που η υποεπιτροπή της τακτικής Επιτροπής για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας δεν οραματίστηκε μόνο, αλλά και προσέγγισε περισσότερο ώστε να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ενώπιον των αντιπροσώπων ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής Ρακές Πατρί πριν από την έγκριση της Συνθήκης.

Η συνθήκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά τη βία και την παρενόχληση σε σχέση με τον κόσμο της εργασίας, περιλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και κατά τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και τον χώρο εργασίας.