Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Τσακ Σούμερ, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη χώρα «κινούμενος αδέξια» σε πόλεμο με το Ιράν και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθεί ανοικτός διάλογος και να υπάρξει απόφαση του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση πριν αρχίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

«Είπα στον πρόεδρο ότι αυτές οι συγκρούσεις έχουν έναν τρόπο να κλιμακώνονται», σημείωσε ο επικεφαλής της μειοψηφούσας ΚΟ των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έπειτα από μια κατεπείγουσα συνάντηση με τον Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος μπορεί να μην έχει την πρόθεση να μας πάει σε πόλεμο σε αυτή την περίπτωση, αλλά ανησυχούμε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση μπορεί με αδέξιες κινήσεις να οδηγηθούν σε έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση με την Τεχεράνη, μετά τη συνάντηση στην αμερικανική προεδρία μετά την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

«Είναι ουσιώδες να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, να αναγνωρίσουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε έναν υπεύθυνο αντίπαλο και να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε η Πελόσι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση υψηλής έντασης που απαιτεί σθεναρή, έξυπνη και στρατηγική, όχι ριψοκίνδυνη, προσέγγιση», συμπλήρωσε η Νάνσι Πελόσι.