Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται σήμερα να εξαγγείλει τη διάθεση δύο δισεκ. δολαρίων υπέρ της έρευνας για τις ανανεώσιμες “πράσινες μορφές” ενέργειας, μέτρο που όμως πρώτα να υπερβεί τον σκεπτικισμό των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Ομπάμα πρόκειται να μεταβεί στο εργαστήριο στο Άργκον, στο Ιλινόι, κοντά στο Σικάγο, για να προωθήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα ενός «ταμείου ενεργητικής ασφάλειας», τη δημιουργία του οποίου είχε υπαινιχθεί για πρώτη φορά στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του για τη νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Το ταμείο αυτό, η χρηματοδότηση του οποίου με δύο δισεκ. δολάρια για την επόμενη 10ετία θα προέρχεται από τα μερίσματα της παραχώρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στο αμερικανικό δημόσιο, θα επιτρέψει σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα την ενίσχυση της έρευνας για «τη βελτίωση των τεχνολογιών του μέλλοντος και για να τις καταστήσει λιγότερο χρηματοβόρες».

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ομπάμα είχε καλέσει το Κογκρέσο να «κάνει περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κλιματικές αλλαγές», προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει προς τη σχετική κατεύθυνση με διατάγματα ελλείψει επαρκούς προόδου στον συγκεκριμένο τομέα.

Λίγο αφότου ανέλαβε την προεδρία, το 2009, ο Ομπάμα είχε εξαγγείλει την υιοθέτηση ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος για τη μείωση των εκπομπών CO2 στις ΗΠΑ—του δεύτερου μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο μετά την Κίνα. Όμως, σχεδόν αμέσως, οι σχετικές φιλοδοξίες του προσέκρουσαν στην άκαμπτη αντίδραση του Κογκρέσου, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα και οι νέες προοπτικές για την προώθηση ενός ‘πράσινου προγράμματος’ προοιωνίζονται ακόμη πιο ισχνές, λόγω του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους αντιπάλους του προέδρου.