Οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας ψήφισαν υπέρ του τερματισμού των προπαρασκευαστικών τους συναντήσεων ενόψει του κονκλάβιου που αρχίζει αύριο για την εκλογή του νέου Πάπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

Συνολικά 152 καρδινάλιοι μετείχαν στην συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων και οι 115 που έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

Καθώς το κονκλάβιο αρχίζει το απόγευμα της Τρίτης, οι καρδινάλιοι συμφώνησαν να μην παραταθεί ως σήμερα το απόγευμα η γενική τους συνέλευση.

Η γενική συνέλευση των καρδιναλίων αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία που είχαν οι λεγόμενοι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» να συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας, προτού συγκεντρωθούν στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα θα προσέλθουν αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδος στην Καπέλα Σιξτίνα και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία.

Αν κανένας δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από την πρώτη ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα – δύο το πρωί και δύο το απόγευμα – έως ότου εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα. Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.