Στις 11 Μαρτίου 2011 η Ιαπωνία συγκλονίστηκε από ένα σεισμό 9 Ρίχτερ και λίγη ώρα μετά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας άνθρωποι, σπίτια, λιμάνια, σχολεία και εργοστάσια παρασύρθηκαν από ένα φοβερό τσουνάμι που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης έπαθαν βλάβη μετά το σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν τόσο ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από αυτό του Τσερνόμπιλ, πριν 25 χρόνια.

Δύο χρόνια μετά το σεισμό το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα που συγκλόνισαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία και το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐιτσι, η ανοικοδόμηση δεν προχωρά με ταχύ ρυθμό.

Σήμερα η κυβέρνηση διοργανώνει εθνική τελετή στο Τόκιο, παρουσία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο στη μνήμη των 15.881 νεκρών στους οποίους προστίθενται 2.668 αγνοούμενοι.

Επιμνημόσυνες τελετές θα οργανωθούν στις πληγείσες περιοχές, ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλο το αρχιπέλαγος στις 14.16 τοπική ώρα (07.46 ώρα Ελλάδος), ώρα κατά την οποία «χτύπησε» ο σεισμός.

«Όσο η άνοιξη δεν έρχεται στις βορειοανατολικές περιοχές, δεν θα έρθει στην Ιαπωνία» είπε σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, που κάλεσε σήμερα τον ιαπωνικό λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πληγέντες της 11ης Μαρτίου 2011, της χειρότερης καταστροφής από την οποία δοκιμάστηκε η χώρα μεταπολεμικά.

Ο Άμπε μετέβη τρεις φορές στις πληγείσες περιοχές: Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, μετά την εκλογή του στις 26 του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Απαιτείται από όλους δύναμη σε αυτή την κατεστραμμένη περιοχή. Κάντε δωρεές, συμμετέχετε στη φιλανθρωπική δράση, ταξιδέψτε στις πληγείσες περιοχές και αγοράστε προϊόντα του Τοχόκου», επισήμανε ο Αμπε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες».

«Θα επιταχύνουμε τις εργασίες ανοικοδόμησης», υποσχέθηκε εκφράζοντας εκ νέου τα συλλυπητήριά του στους οικείους των 19.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της καταστροφής, καθώς και στους συγγενείς των 2.000 Ιαπώνων που πέθαναν από την εξάντληση και τις αρρώστιες.