Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για τη μετανάστευση που συνήψαν η χώρα του και το Μεξικό, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική».

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε», τόνισε ο Μνούτσιν, ο οποίος εκφράστηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Εκτιμάμε πολύ τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε το Μεξικό για να μας βοηθήσει στα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με τη μετανάστευση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος αποφάσισε να μη θέσουμε σε εφαρμογή τους δασμούς», συνέχισε, εκφράζοντας τη χαρά του για τη «λύση» σε αυτό το «κρίσιμο» θέμα έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή του να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του από τη Δευτέρα, τονίζοντας πως το μέτρο «αναστέλλεται επ’ αόριστον».

Ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του δήλωσε «ικανοποιημένος» που αποφεύχθηκε η επιβολή των δασμών.