Περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια έχει ανάγκη η UNICEF μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας στους σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να σταματήσει τη δράση της εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση.

«Τώρα, και με την αύξουσα πορεία του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, η UNICEF έχει ανάγκη από περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια για να συνεχίσει τη δράση της στο ιορδανικό βασίλειο έως τα τέλη Ιουνίου», ενημέρωσε του δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ιορδανία, Ντομινίκ Χάιντ.

«Δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου θα χρειασθεί να διακόψουμε τις δραστηριότητές μας, διότι έχουμε λάβει μόλις το 19% από τα 57 εκατ. δολάρια που είχαμε ανάγκη στις αρχές του έτους, που αντιστοιχεί σε μόνον 11 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε η ίδια.

Η Χάιντ επεσήμανε πως «το 34% του συνολικού αριθμού των Σύρων προσφύγων στην περιοχή έχουν καταφύγει κι εγκατασταθεί στην Ιορδανία».

Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία έχει ξεπεράσει τους 436.000, εκ των οποίων οι 120.000 συνωστίζονται στον καταυλισμό προσφύγων του Ζαατάρι και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φθάσει τους 700.000 έως τα τέλη του 2013 εάν συνεχιστεί η σύρραξη στη Συρία.

Η Χάιντ αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση του ρυθμού άφιξης των προσφύγων: «εάν παρατηρήσετε τον αριθμό των προσφύγων που έφθασαν στα τέλη Δεκεμβρίου αυτός ανερχόταν στους 16.000, ενώ ο αντίστοιχος τον Φεβρουάριο έφθασε τους 62.000, μία διαφορά που είναι πραγματικά σημαντική».

Η εκπρόσωπος της UNICEF υπογράμμισε πως το 57% των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία είναι παιδιά», επισημαίνοντας πως «το 20% εξ αυτών είναι ηλικίας κάτω των 5 ετών» και το «10% δεν έχει οικογένεια». «Έχουμε 29.400 παιδιά από τη Συρία σε σχολεία σε όλην την Ιορδανία» και πάνω από «5.000 παιδιά που φοιτούν στον καταυλισμό του Ζαατάρι», δήλωσε η Χάιντ.

Την περασμένη Τρίτη, η UNICEF είχε ανακοινώσει πως έχει ανάγκη από 20 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων στη Συρία, επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 2.400 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταστραφεί, ή υποστεί ζημιές εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης, η οποία υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους από τις 11 Μαρτίου 2011.