Σημαντικά υψηλό ποσοστό (63%) των Κυπρίων δηλώνει ότι προσδοκά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της κρίσης. Αυτό δείχνει το Ευρωβαρόμετρο του 2012, για τις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα άλλα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε., που παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρότι η Κύπρος είχε την προεδρία της Ε.Ε., οι Κύπριοι ένοιωθαν λιγότερο Ευρωπαίοι σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στα κύρια γεγονότα που κυριαρχούσαν στα ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν η κυπριακή προεδρία της ΕΕ, η οικονομία και οι συνομιλίες με την τρόικα.

Οι Κύπριοι κατατάσσονται πρώτοι στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να κάνουν χρήση της «Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών», όπως και πρώτοι ανάμεσα στους «27» που ζητούν να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους.

Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε πως αισθάνονται ότι είναι πολίτες της Ε.Ε. (55%), (μέσος όρος ΕΕ 63%).

Σε σύγκριση με την ανοιξη 2012, οι Κύπριοι αισθάνονται λιγότερο πολίτες της Ε.Ε., σημειώνοντας μείωση στο ποσοστό αυτό κατά 7% (από 62%), κάτι που αποδίδεται, κυρίως, σε θέματα οικονομίας.

Η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων (85%) απάντησε πως θα ήθελε να γνωρίζει περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ε.Ε. (ιατρική βοήθεια, εργασία, σπουδές, παραμονή σε άλλη χώρα της Ε.Ε.). Αυτό αποτελεί, με διαφορά, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.

Κατά μεγάλο ποσοστό (19%) οι Κύπριοι ερωτηθέντες προσδοκούν ότι η Ε.Ε. θα συμβάλει στις διεθνείς σχέσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ε.Ε. (5%).

Υψηλές προσδοκίες έχουν επίσης σχετικά με τη μετανάστευση και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων, διαλέγοντας αυτή την απάντηση σε ποσοστό 5%, το δεύτερο ψηλότερο μετά τη Μάλτα, και πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. (2%).

Μόνο το 2% των Κυπρίων (όπως και ο μέσος όρος της Ε.Ε.) δήλωσαν ότι αναμένουν έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ.

Ακόμη, οι Κύπριοι πιστεύουν πως το θετικότερο αποτέλεσμα της Ε.Ε. είναι η επίτευξη ειρήνης μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ, ακολουθούν η ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (όπως το Erasmus).

Σε αντίθεση με το 25% των Ευρωπαίων στο σύνολό τους, που θεωρούν το ευρώ ως σημαντικό αποτέλεσμα, μόνο το 17% των Κυπρίων έδωσε αυτή την απάντηση (έβδομο χαμηλότερο ποσοστό), ενώ μόνο το 13% των Κυπρίων θεωρεί θετική την οικονομική δύναμη της Ε.Ε. (τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό, έναντι μέσου όρου 20%).

Η πλειοψηφία των Κυπρίων απάντησε πως δεν έχει ωφεληθεί από το δικαίωμα να εργάζεται (93%), να ζει (87%) ή να σπουδάζει σε άλλη χώρα της Ε.Ε. (86%), ποσοστά ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (83%, 83% και 85% αντίστοιχα).

Εξάλλου το 82% των Κυπρίων απάντησαν πως οι πολίτες της χώρας δεν είναι καλά πληροφορημένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα, το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μαζί με τους Γάλλους και Ιταλούς, και πίσω μόνο από τους Έλληνες και Ισπανούς (84%).