Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της απόφασης ενός 17χρονου κοριτσιού να προχωρήσει σε ευθανασία καθώς, όπως ανέφερε η ίδια στην οικογένειά της και στους γιατρούς, η ζωή της είχε γίνει ανυπόφορη από την κατάθλιψη που ήρθε σαν αποτέλεσμα της κακοποίησης και του βιασμού που είχε υποστεί σε μικρή ηλικία.

Η Νόα Πότοβεν από την Ολλανδία πέθανε στο κρεβάτι της στο σπίτι της στη Χάγη την περασμένη Κυριακή όπως μετέδωσε η Daily Mail. H νεαρή πάλευε για χρόνια με σοβαρά προβλήματα ψυχικής φύσεως όπως το μετατραυματικό στρες, η κατάθλιψη και η ανορεξία.

Η ίδια ήταν μία μαχήτρια καθώς έγραφε ανοικτά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην αυτοβιογραφία της αλλά και σε ένα μπλογκ που διατηρούσε ενώ και στο Instagram της αρκετές φορές είχε τοποθετηθεί για τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η 17χρονη Νόα ωστόσο φάνηκε ότι δεν άντεξε άλλο και θέλησε η ίδια να έχει την επιλογή για το αν θα συνεχιστεί η ζωή της έτσι ή όχι. Η νεαρή έγραφε συχνά ότι θέλει να βοηθήσει ευάλωτα παιδιά να ανταπεξέλθουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μικρές ηλικίες ενώ στηλίτευε το γεγονός ότι η Ολλανδία δεν έχει εξειδικευμένες κλινικές για τέτοιες παθήσεις.

Μία μέρα πριν φύγει από τη ζωή η νεαρή πόσταρε στο Instagram ανοικτά για την απόφασή της: «Επίτηδες εδώ και καιρό απέφευγα να κάνω αυτό το ποστάρισμα. Μπορεί να εκπλήξει κάποιους αλλά η απόφασή μου δεν είναι παρορμητική. Το σχέδιο υπήρχε στο μυαλό μου αρκετό καιρό. Μάξιμουμ μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα έχω πεθάνει. Είμαι εξουθενωμένη. Έχω σταματήσει να τρώω και να πίνω. Αποφάσισα να με αφήσω να φύγω. Η κατάστασή μου έχει γίνει ανυπόφορη», έγραψε. Και συμπλήρωσε «άλλωστε ποτέ δεν ζούσα πραγματικά, απλά ανέπνεα.

Η ευθανασία στην Ολλανδία είναι νόμιμη εάν ο άνθρωπος που θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του εμπίπτει στις αυστηρές δικλείδες του νόμου για «το τέλος της ζωής και υποβοηθούμενη αυτοκτονίας».

Η 17χρονη «έφυγε» στο σπίτι της με την βοήθεια γιατρών από μία κλινική «τέλους ζωής»…