Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προειδοποίησε την Κυριακή, κατά το άνοιγμα του συνεδρίου του ισχυρού αμερικανο-ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον, ότι το Ισραήλ δεν θα επέτρεπε ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Η έρευνα από το Ιράν ώστε να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα, αποτελεί σήμερα, τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Ισραήλ, την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του συνδέσμου της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Θεμάτων (AIPAC).

Εκπρόσωποι των παγκόσμιων δυνάμεων συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Καζακστάν, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους αξιωματούχους της Τεχεράνης να σταματήσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου και κατ’ επέκταση, να μετριάσουν τους φόβους για την πιθανή κατασκευή από το Ιράν πυρηνικού οπλοστασίου .

Αλλά ο Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν τον Μάρτιο. «Ειλικρινά, είναι κατανοητό να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά τους Αγιατολάχ στο να εγκαταλείψουν τις βλέψεις τους για τα πυρηνικά. Ως εκ τούτου, όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι», σημείωσε.

Περίπου 13.000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν το τριήμερο συνέδριο της AIPAC, του πιο ισχυρού λόμπι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα, ούτε ο ισραηλινός ομόλογός του Πέρες θα συμμετάσχουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως προετοιμάζεται για το ταξίδι του στο Ισραήλ το οποίο θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Το Ιράν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του, ο πόλεμος στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, είναι τα βασικά σημεία των συνομιλιών του στο Ισραήλ.