Το θέμα της ονομασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στη Βιέννη, στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ «αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος».

Την πορεία των συνομιλιών στο εν λόγω ζήτημα συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Μπαν Κι-μουν, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμτις μετά τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη (29 και 30 Ιανουαρίου) με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, είχε δηλώσει ότι «η διαδικασία είναι εποικοδομητική» και ότι έμεινε ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του σε Ελλάδα και Σκόπια.

Επίσης, ανέφερε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών έχουν αποκρυσταλλωθεί» και «νομίζω ότι σε κάθε πρωτεύουσα εργάζονται σκληρά για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν αντιδράσεις σε μερικές από τις προτάσεις μου και συνεχίζουμε εντατικές συζητήσεις. Αποφασίσαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά, σχετικά σύντομα, αλλά δεν ορίσαμε ημερομηνία».

Όσον αφορά τις επόμενες συναντήσεις, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάρτιο και πάλι στη Νέα Υόρκη.