Δώδεκα πολίτες, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στη φυλακή μετά τη σύλληψή τους στην Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι οικογένειες των θυμάτων έλαβαν τις ταυτότητές τους από τις δυνάμεις ασφαλείας το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με αυτήν την μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία και αξιοποιεί ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

Τα θύματα είναι άνδρες από το Ναχρ Αϊσέ, ένα προάστιο στα νότια της συριακής πρωτεύουσας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν συχνά έρευνες και συλλήψεις που συνοδεύονται από βασανιστήρια που μπορεί να αποβούν μοιραία για τους κρατούμενους, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, ένα δίκτυο ακτιβιστών, έκανε, επίσης, λόγο για τους θανάτους αυτούς, κατονομάζοντας τα θύματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει ήδη καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις κρατουμένων οι οποίοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και άλλων που έμειναν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η ίδια ΜΚΟ εκτιμά ότι «δεκάδες χιλιάδες» Σύροι βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα τα ξημερώματα το τέμενος των Ομεϊάδων στο κέντρο του Χαλεπιού, ένα ιστορικό μνημείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, μετά την υποχώρηση των τακτικών δυνάμεων και των πιστών στο καθεστώς παραστρατιωτικών σε κοντινά κτίρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Οι στρατιώτες του καθεστώτος αποσύρθηκαν από το τέμενος το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των ανταρτών. Οι μάχες συνεχίζονται κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο και κοντά στην πλατεία Σαμπάα Μπάρχατ, στο κέντρο της πόλης», ανέφερε η ΜΚΟ.