Η σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης που προβλεπόταν να διεξαχθεί το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για να επιλεγεί ένας «πρωθυπουργός», ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, δήλωσε σήμερα μέλος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Η προεδρία του συνασπισμού πήρε από την Ρώμη αυτήν την απόφαση της αναβολής της συνόδου. Η διάσκεψη αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί μια νέα ημερομηνία. Δεν μπορώ να διευκρινίσω προς το παρόν τους λόγους και δεν αποκλείω την ματαίωσή της», δήλωσε ο Σαμίρ Νάσαρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν ήταν οι διαφορές όσον αφορά τους υποψηφίους για την πρωθυπουργία που οδήγησαν στην αναβολή αυτή, όπως μπορεί να πιστέψουν ορισμένοι», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια αμερικανορωσική προσπάθεια για να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, και ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης από την πλευρά του συνασπισμού», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Μοχάμαντ Σαρμίνι, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ότι η «σύνοδος αυτή μπορεί να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ήλπιζαν να εκλέξουν έναν πρωθυπουργό για τις περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες και οι οποίες κινδυνεύουν να βυθιστούν στο χάος.

Στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ετερόκλητες ομάδες ανταρτών, η κεντρική διακυβέρνηση και ο μηχανισμός ασφάλειας του συριακού κράτους διαλύονται σταδιακά, οι υποδομές έχουν καταστραφεί τελείως και ο πληθυσμός μόλις που επιβιώνει.

Η αντιπολίτευση προσπαθούσε κατά συνέπεια να εγκαθιδρύσει μια κυβέρνηση επιφορτισμένη με την διαχείριση των ζωνών αυτών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.