Η κριτική για το σχόλιο της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ότι πρέπει να ρυθμιστεί με κανόνες «ο ψηφιακός κόσμος» δεν σταματά και ανάγκασε «την ίδια την καγκελάριο να πάρει μέρος στη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης» γράφει η Die Welt.

H γερμανική εφημερίδα αναφέρει αναλυτικότερα τα εξής:

«Η καγκελάριος Ά. Μέρκελ τάχθηκε επιδεικτικά στο πλευρό της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας  Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία λαμβάνει αποστάσεις από την κ. Κάρενμπαουερ ως πιθανή διάδοχό της είναι «ανοησίες» είπε η κ. Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ «Η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ επικρίνεται από την περασμένη Δευτέρα, όταν από θυμό εναντίον μιας επικριτικής, κατά του CDU, ανάρτησης ενός youtuber έθεσε το ερώτημα εάν “τέτοιου είδους σαφής προπαγάνδα πριν από τις εκλογές” θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κανονιστικής ρύθμισης. Τίθεται το ερώτημα : “Ποιοι είναι άραγε οι κανόνες στο αναλογικό πεδίο και ποιοι ισχύουν άραγε στο ψηφιακό;”» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό βίντεο με ένα εκατομμύριο κλικ, ο youtuber Rezo είπε μεταξύ άλλων ότι «το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) καταστρέφει την ζωή μας και το μέλλον μας». Η δήλωση αυτή της κ. Κάρενμπάουερ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες αντιδράσεις. Ακόμα και από τις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ασκήθηκε κριτική στην επικεφαλής του CDU, η οποία όμως αργότερα τόνισε ότι δεν εννοούσε πως πρέπει να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης.

«Εν τω μεταξύ δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αναφορά υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Η σχετική έκκληση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία των youtubers «Marmeladenoma» και «Herr Newstime» με τίτλο «Καμιά λογοκρισία στην ελευθερία της έκφρασής μας κ. Καρενμπάουερ» έχει υπογραφεί από το πρωϊ της Τετάρτης από 52.000 πολίτες.

«Η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ τονίζει τώρα ότι “Όλοι και όλες, όσοι γνωρίζω στο CDU, τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης ως θεμελιώδους αρχής. Το Σύνταγμα, που μόλις έγινε 70 ετών, δεν αφήνει επίσης καμία αμφιβολία”» ενώ απέκλεισε κάθε περαιτέρω σχόλιο επί του θέματος δηλώνοντας: «Στα πολυάριθμα χρόνια της πολιτικής δράσης, δεν έχω ασχοληθεί εντατικά με ανοησίες. Γι’ αυτό δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω».