Μέρκελ: Δεν καταφέραμε να χειριστούμε ικανοποιητικά τις αντισημιτικές ενέργειες

«Δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία συναγωγή, ούτε ένα σχολείο, που να μην φρουρείται»


ΚΟΣΜΟΣ
9:52
29/05/2019
Μέρκελ: Δεν καταφέραμε να χειριστούμε ικανοποιητικά τις αντισημιτικές ενέργειες
loading

Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα της εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κι επισήμανε ότι το καθήκον να καταπολεμηθεί η ιδεολογία και η ρητορική του μίσους έχει γίνει δυσκολότερο.

«Πάντα είχαμε έναν ορισμένο αριθμό αντισημιτών ανάμεσά μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, ούτε μία συναγωγή, ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός για εβραιόπουλα, ούτε ένα σχολείο για παιδιά Εβραίων που να μη χρειάζεται να φρουρείται από αστυνομικούς. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορέσαμε να χειριστούμε το ζήτημα αυτό με ικανοποιητικό τρόπο», σημείωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Η Μέρκελ φάνηκε να έχει στο μυαλό της την άνοδο των ναζί στην εξουσία και τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Γερμανία, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα, όταν απάντησε σε μια ερώτηση για την πλημμυρίδα του λαϊκισμού στην Ευρώπη και το αντισημιτικό αίσθημα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το DPA.

«Στη Γερμανία, προφανώς, αυτά τα φαινόμενα τα βλέπουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αυτό του παρελθόντος μας, που σημαίνει ότι πρέπει να επαγρυπνούμε πολύ περισσότερο από ότι άλλοι», είπε η κεντροδεξιά πολιτικός στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.

Ο κρατικός επίτροπος που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στη Γερμανία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όταν προέτρεψε τους εβραίους να μη φορούν κιπά -με τα οποία δείχνουν την πίστη τους- σε δημόσιους χώρους, καταγράφοντας την άνοδο των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Κατά επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αντισημιτικών εγκλημάτων στη Γερμανία αυξήθηκαν από 1.504 το 2017 σε 1.646 το 2018 (+10%). Ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων αυτής της φύσης αυξήθηκε από 37 σε 62 την ίδια περίοδο.

«Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε καταπρόσωπο το φάσμα του παρελθόντος μας, πρέπει να πούμε στους νέους ανθρώπους στη χώρα μας την ιστορία μας, τι έφερε σε εμάς και σε άλλους, να αφηγηθούμε αυτές τις φρικαλεότητες, γιατί τασσόμαστε υπέρ της δημοκρατίας, γιατί προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, γιατί πάντα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Το καθήκον έγινε δυσκολότερο, αλλά πρέπει να το φέρουμε σε πέρας», τόνισε η Μέρκελ στο CNN.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει