Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με τη Συρία ή το Ιράκ αν δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον τερματισμό των συγκρούσεων που διαρκούν εδώ και 28 χρόνια και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Ο ηγέτης του PKK μίλησε για τα σχέδιά του για μια ειρηνευτική συμφωνία των Κούρδων με την Άγκυρα στην αντιπροσωπεία των βουλευτών που τον επισκέφθηκαν το σαββατοκύριακο στη φυλακή όπου κρατείται από το 1999. Παρουσία ενός αξιωματικού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που άκουγε, ο Οτσαλάν μίλησε στους βουλευτές επί δύο ώρες για την Τουρκία, τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές πεποιθήσεις του.

«Πρέπει να ιδρύσουμε μια νέα δημοκρατία ανάλογη με το νέο κόσμο και τη νέα Μέση Ανατολή. Το κουρδικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας» φέρεται να δήλωσε ο 63χρονος Οτσαλάν. «Εάν δεν επιλυθεί, τα προβλήματα αυτά στην Τουρκία θα χειροτερεύσουν. Θεός φυλάξοι, θα καταλήξουμε σαν το Ιράκ ή τη Συρία», πρόσθεσε, ζητώντας νέο σύνταγμα και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η «καταστροφή».

Τις δηλώσεις αυτές μετέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο βουλευτής Αλτάν Ταν, μέλος της αντιπροσωπείας που τον επισκέφθηκε.