Σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν χθες γύρω από το Μεγάλο Τέμενος των Ομεϊάδων στο Χαλέπι. Πρόκειται για ιστορικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

«Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί από τρομοκράτες προκάλεσε υλικές ζημιές στον νότιο περίβολο του Μεγάλου Τεμένους των Ομεϊάδων και στον παρακείμενο τομέα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σύμφωνα με το οποίο «δεν είναι η πρώτη φορά που ένοπλες ομάδες τρομοκρατών επιτίθενται στο Τέμενος».

«Πυρά κι εκρήξεις έγιναν αισθητές στον τομέα» του Τεμένους, διαπίστωσε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο, που αντλεί πληροφορίες από ευρύ δίκτυο αντικαθεστωτικών και γιατρών σε όλη τη χώρα.

Ένα τμήμα του Τεμένους έχει υποστεί ήδη σοβαρές ζημιές από τις μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, οι οποίες στις 14 Οκτωβρίου είχαν ανακαταλάβει τον συγκεκριμένο τομέα, που είχε περιέλθει προσωρινά στην κατοχή των δυνάμεων που μάχονται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενημέρωσε το Παρατηρητήριο στέλεχος του στρατού και μία ΜΚΟ.

Μέσα στο κτίσμα του 8ου αιώνα, που ανακατασκευάσθηκε τον 13ο, τάπητες, έπιπλα και αντίγραφα του Κορανίου έχουν γίνει βορά στις φλόγες, ενώ αρκετά βιτρό έχουν σπάσει, είχε διαπιστώσει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στις μάχες.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από την αστυνομική ακαδημία στο Χαν αλ Άσαλ, ένα από τα τελευταία ορμητήρια των κυβερνητικών δυνάμεων στα βόρεια του Χαλεπιού και θέατρο σκληρών μαχών κατά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Οι αντάρτες κατέλαβαν θέσεις σε ένα εργοστάσιο καλωδίων όπου είχαν οχυρωθεί στρατιώτες της κυβέρνησης», τονίζει η ίδια πηγή. Στις χθεσινές μάχες είχαν χάσει τη ζωή τους 45 στρατιώτες και 26 αντάρτες.

(φωτογραφία αρχείου)