Αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί από την πλευρά του για να μην χαθεί η «ιστορική ευκαιρία» επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό B92 του Βελιγραδίου και απαντώντας στην ερώτηση, αν το Βελιγράδι και η Πρίστινα είναι κοντά σε συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, ο κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η συμφωνία «είναι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά», επειδή υπάρχει διαφωνία στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων των σερβικών δήμων.

Παρ’ ότι είναι αδύνατο μέσα σε λίγες μέρες να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί εδώ και αιώνες, η Σερβία δεν μπορεί να χάσει την ιστορική ευκαιρία να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου με βιώσιμο τρόπο, συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ότι η Σερβία πρέπει να επιλύσει το θέμα και όλα τα υπόλοιπα συσσωρευμένα ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Αν δεν επιλύσουμε το ζήτημα γρήγορα, όχι μόνο δεν θα είμαστε σε θέση να διευθετήσουμε ορισμένα άλλα προβλήματα, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από μία θετική λύση», τόνισε.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, πρότεινε στον ίδιο και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι «να υπογράψουν κάτι», αλλά ίδιος δεν δέχθηκε.

«Η κ. Άστον είχε αρνητική εμπειρία από πολλούς διαπραγματευτές. Ακόμη, κάποια πράγματα, τα οποία συμφωνήσαμε εγώ και ο κ. Θάτσι, δεν τηρήθηκαν από την πλευρά του Κοσόβου και εκείνη ήθελε να μονογραφεί κάτι, αλλά εγώ δεν μπορώ να υπογράψω σε ξεχωριστό τμήμα ενός εγγράφου, εφόσον εμείς ζητήσαμε το θέμα των παράλληλων θεσμών να επιλυθεί στο πλαίσιο της κοινότητας των σερβικών δήμων» στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες δεν ετέθη το ζήτημα της έδρας του Κοσόβου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, επειδή δεν εξετάζονται θέματα που αφορούν το καθεστώς της περιοχής. «Νομίζω ότι περισσότερο δεν επιθυμεί να συζητήσει γι’ αυτό η Κάθριν Άστον», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.