Στην απόσυρση ζωοτροφών που περιέχουν υψηλά επίπεδα μυκοτοξίνης Β1 από την καθημερινή διατροφή των αγελάδων προχωρά το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας.

Η απόσυρση έγινε μετά την εμφάνιση αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, εάν τα ζώα έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές) σε γάλα, το οποίο και αποσύρθηκε, άμεσα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι στους ελέγχους που διενεργούνται για τον εντοπισμό αφλατοξίνης σε ύποπτες παρτίδες γάλακτος, στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε γειτονικές χώρες, εξετάζονται, επίσης και τα επίπεδα μυκοτοξίνων που ενδέχεται να περιέχουν οι ζωοτροφές με τις οποίες τρέφονται τα ζώα.

Σε όλη τη χώρα, οι επιθεωρητές του υπουργείου Γεωργίας, σε συνεργασία με την εθνική κτηνιατρική υπηρεσία, διενεργούν μη προγραμματισμένους ελέγχους σε δείγματα γάλακτος από αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες, διευρύνοντας τις επιθεωρήσεις για τον τυχόν εντοπισμό αφλατοξίνης σε γάλα.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το υπουργείο σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία και τον φορέα για την ασφάλεια τροφίμων θα αποστείλει τα δείγματα και τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ομάδα ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση της αφλατοξίνης Μ1 σε παρτίδες γάλακτος είναι η μόλυνση ζωοτροφών από μυκοτοξίνες που εμφανίστηκαν κυρίως στο καλαμπόκι, εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα πέρυσι.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην εγχώρια αγορά και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά ή εξάγονται.