Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες ότι η εγκατάσταση από το Ιράν συσκευών φυγοκέντρησης προηγμένης τεχνολογίας στην κύρια μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του, θα είναι «ένα ακόμα προκλητικό βήμα».

«Η εγκατάσταση των νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης θα αποτελέσει μια περαιτέρω κλιμάκωση και μια συνεχιζόμενη παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν προς τον ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ όταν ρωτήθηκε για την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην οποία αναφέρεται ότι το Ιράν το έχει ήδη κάνει αυτό. «Θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη προκλητικό βήμα», τόνισε η εκπρόσωπος.

Όμως και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πίεση και απομόνωση, εάν δεν μπορέσει να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την έκθεση της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το παράθυρο για διπλωματία με το Ιράν παραμένει ανοικτό, «όμως αυτό το παράθυρο δεν θα παραμείνει ανοιχτό επ’ αόριστον», και έθεσε το βάρος της απόδειξης στην Τεχεράνη για να έλθει στις συνομιλίες της 26ης Φεβρουαρίου στο Καζακστάν προετοιμασμένη για «ουσιαστικές» συνομιλίες.