Ο απερχόμενος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, φαίνεται να επικρατεί στις προεδρικές εκλογές στην Αρμενία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η κεντρική εκλογική επιτροπή, αλλά ο κύριος αντίπαλός του, ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών, στις οποίες, σύμφωνα με τον Ραφί Χοβανισιάν, υπήρξε μαζική νοθεία.

Ο 59χρονος Σαρκισιάν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κέρδισε το 65,27% των ψήφων έναντι 30,37% για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. «Αυτή ήταν η καλύτερη εκλογική διαδικασία στην ιστορία της ανεξάρτητης Αρμενίας. Αυτό δείχνει ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι μη αναστρέψιμες», δήλωσε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο οποίο ηγείται ο Σερζ Σαρκισιάν.

Ο Ραφί Χοβανισιάν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών και καλώντας το Σαρκισιάν να παραδεχτεί την ήττα του. Ο εκπρόσωπος του Χοβανισιάν, κατήγγειλε την εκλογική διαδικασία ως «ντροπή που χαρακτηρίστηκε από ένα τεράστιο ποσοστό απάτης» και κάλεσε σε διαδήλωση το απόγευμα της Τρίτης.

Οι υποστηρικτές του πρώην υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν χρήση μιας «αόρατης μελάνης» που επέτρεψε σε πολλούς ψηφοφόρους να διπλοψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης. «Πήραμε εκατοντάδες μηνύματα σχετικά με μαζικές παραβιάσεις του εκλογικού νόμου για νοθεία, εκφοβισμό και εξαγορά ψήφων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπολίτευσης υπό τον Χοβανισιάν. Η αστυνομία, πάντως περιέγραψε τις κατηγορίες ως «εφευρέσεις». Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου από την Gallup, ο Σαρκισιάν κέρδισε το 58% των ψήφων και ο Χοβανισιάν το 32%.

Το 2008, η νίκη του Σαρκισιάν στις προεδρικές εκλογές, επίσης αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, προκάλεσε διαμαρτυρίες που εξελίχτηκαν σε συγκρούσεις με 10 νεκρούς.