Την δημοσιοποίηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των συγγενών των πολιτικών, έως και δευτέρου βαθμού, προβλέπει απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά νέων κανόνων για την διαφάνεια τους οποίους επεξεργάσθηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι.

Παράλληλα, κάθε πολίτης θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα για τα οποία εκφράζει ενδιαφέρον εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις, όπως κρατικά απόρρητα.

Ιταλοί σχολιαστές τονίζουν, πάντως, ότι με τον τρόπο αυτό ελπίζεται να περιοριστούν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που έχουν πλήξει μεγάλο μέρος της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλθηκε αγορά προσωπικών αντικειμένων, πληρωμή ακινήτων, αυτοκινήτων και διακοπών με αυτοδιοικητικούς πόρους από στελέχη στην περιφέρεια της Γένοβας, της Ρώμης και του Μιλάνου.

Με στόχο να εμποδίζονται καταχρήσεις και δωροδοκίες, η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου δεσμεύεται να περιορίσει μελλοντικά τις αμοιβές των πολιτικών και τις δημόσιες επιχορηγήσεις προς τα διάφορα κόμματα.