Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχης Ειρηναίος δήλωσαν, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βελιγράδι, ότι η εντολή των διεθνών οργανισμών στο Κόσοβο- η οποία έχει και την έγκριση της Σερβίας -υποχρεώνει τους οργανισμούς αυτούς να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, να εγγυώνται την ασφάλειά τους και να φυλάσσουν τα θρησκευτικά κτίρια.

Τόσο ο κ. Νίκολιτς όσο και ο πατριάρχης Ειρηναίος εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των πολιτών στο Κόσοβο, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη μονή Βίσοκι Ντέτσανι.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Φεβρουαρίου, οι πύλες της μονής Βίσοκι Ντετσάνι έκλεισαν για πρώτη φορά λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στην περιοχή οι τοπικές αρχές, με αφορμή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου που επικύρωσε τα περιουσιακά δικαιώματα της μονής και της επέστρεψε 23 εκτάρια γης.
Ο κ. Νίκολιτς ενημέρωσε, επίσης, τον σέρβο πατριάρχη για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο ίδιος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 5 Φεβρουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη.