Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ανακοινώσει την παραίτησή του ο Πάπας Βενέδικτος και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τους επικρατέστερους διαδόχους του.

Έτσι, ο Angelo Scola, ο συντηρητικός αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου θεωρείται σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ως ο πιο πιθανός για τη θέση του Ποντίφικα. Βρέθηκε στη σημερινή του θέση το 2011, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει την εκκλησία από τη θέση του Πατριάρχη Βενετίας, θέση που κατείχε από το 2002.

Tα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον καρδινάλιο Peter Kodwo Appiah Turkson.

Ο καρδινάλιος κατάγεται από τη Γκάνα και σήμερα είναι πρόεδρος του παπικού συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη. Θεωρείται πιθανό ο επόμενος Πάπας να προέρχεται από την Αφρική, στο πλαίσιο των προσπαθειών εκμοντερνισμού της καθολικής εκκλησίας.

Από την άλλη, ο καρδινάλιος Oscar Rodriguez Maradiaga συγκεντρώνει πιθανότητες να αναδειχθεί στο ανώτερο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου προκάλεσε έκπληξη καθώς μέχρι και οι στενότεροι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Έδρα του, κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθίζεται μεταξύ των προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όσον αφορά στη διαδικασία εκλογής νέου Πάπα, θα γίνει προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη του Πάσχα των Καθολικών, στις 24 Μαρτίου.