Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Κίνα να μην ανταπαντήσει στην αύξηση των δασμών που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι τη χώρα «θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία».

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να πληρώσει ο Αμερικανός Καταναλωτής τους Δασμούς, που τίθενται σήμερα σε ισχύ… η Κίνα δεν θα πρέπει να ανταπαντήσει αυτό θα κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα!», ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν, εάν οι εταιρίες μεταποίησης μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα σε άλλες χώρες.

Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στο 25% από το 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να προχωρήσει με τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την επιβολή δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, κάτι που πρακτικά θα βαρύνει με δασμούς όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος αρνείται πως θα επηρεαστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές από την αύξηση των δασμών είναι αντίθετο προς τις δηλώσεις του ίδιου του οικονομικού του συμβούλου. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι «και οι δύο πλευρές» θα υποστούν πλήγμα από την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο Τραμπ συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα ότι υπαναχώρησε στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι δύο χώρες και απείλησε τη χώρα με οικονομικά δεινά εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν την Κίνα σε ορδές.

«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο Σι και σε όλους τους πολλούς φίλους μου στην Κίνα ότι η Κίνα θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία διότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες. Πολύ ακριβό να αγοράζει κανείς στην Κίνα. Είχατε μια εξαιρετική συμφωνία, σχεδόν ολοκληρωμένη και υπαναχωρήσατε!», δήλωσε ο Τραμπ.