Σε δύο άτομα με δεσμούς με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αποδίδουν οι αρχές της Βουλγαρίας την βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο τον περασμένου Ιούλιο στην πόλη Μπουργκάς, από την οποία είχαν χάσει την ζωή τους πέντε ισραηλινοί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονας χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρέτησε τη βουλγαρική αποκάλυψη για το ρόλο της Χεζμπολάχ στην τρομοκρατική επίθεση, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «παγκόσμια καμπάνια τρόμου» από τη λιβανική οργάνωση και το Ιράν που την υποστηρίζει.

Κάλεσε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να βγάλει τα συμπεράσματά της για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χεζμπολάχ, μετά από τη συγκεκριμένη επίθεση, η οποία έγινε σε ευρωπαϊκό έδαφος και κατά χώρας – μέλους της, όπως επισήμανε.

Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, καθώς και σε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, για ενεργητική δράση αποκάλυψης των υποδομών της Χεζμπολάχ και διάλυσης του δικτύου χρηματοδότησής και δράσης της απηύθυνε και ο Τζον Μπρέναν, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποδείξει ως νέο επικεφαλής της CIA.